Van een kilometer afstand kun je al zien dat de nieuwe VO 65 een racemachine is. De lange waterlijn, de brede kont en de 30 meter hoge carbon mast laten daar geen misverstand over bestaan. Maar is het ook een boot waar je het negen maanden op kunt uithouden? Mijn antwoord is: nee.
Comfort aan boord bestaat uit een ‘bunk’, een Spartaanse hangmat waar je in kunt uitrusten en –als het mee zit – ook kunt slapen. Binnen is het aardedonker, je moet grotendeels op een schuin vlak lopen en het toilet bestaat uit een brilloze carbon kom, die halfcardanisch is opgehangen. Plek voor eigen spullen is er nauwelijks. Comfort betekent gewicht en er is juist alles aan gedaan om de boot zo licht mogelijk te maken.
Kantelkiel
Over de constructiesterkte van de VO 65 hoef je niet in te zitten. Deze one-design boot is stijver en sterker dan vrijwel alle boten van vorige edities. Het carbon racemonster weegt maar 12.500 kilo waar de iets langere VO 70’s minimaal 14.000 kilo wogen. En de kantelkiel die 40 graden onder het centrum van de boot uit kan worden geklapt, is een iets modernere variant van de Caraboni kiel uit de vorige editie.
Ruime rakken
Het zeiloppervlak aan de wind bedraagt 296 m2 en dat is net zo veel als de oude boten meenamen. Voor de wind kan er totaal 578 m2 worden gezet, tegen 695 m2 op de oude VO 70’s. Die waren dus op ruime rakken iets sneller, maar leggen het aan de wind af tegen deze nieuwe generatie.
Massief staal
Op de testdag stond er veel wind, zo rond de 28 knopen, een kleine windkracht zeven. De dames van het Zweedse SCA team hadden er voor gekozen het grootzeil met één rif te verkleinen en vervolgens de onstuimige zee op te gaan. De boot voelt aan alsof deze van massief staal is gemaakt, zo stijf.
Juiste hellingshoek
Om de bijna 40 km/u snelheid (22 knopen) vast te houden is het zaak de juiste hellingshoek aan te houden. En dat vereist een voortdurende communicatie tussen de stuurman en de grootzeiltrimmer. Zo hard zeilen met een racemachine en een subliem getrainde bemanning geeft een reuze kick, laat dat duidelijk zijn. Super leuk voor een paar uur, een dag of een weekend. Maar om het er negen maanden op uit te houden moet je als bemanning wel van beton zijn.
Scorebord:
Constructie *****
Comfort & Ruimte *
Ergonomie ***
Afwerking *****
Vaareigenschappen *****
Prijs / Kwaliteit ***
Source: http://www.telegraaf.nl/vaarkrant/vaarkrant_evenementen/volvooceanrace/23175819/__Hoe_vaart_een_VOR_boot___.html